Kérdése van? Chat lent, vagy hívjon: +36-70/299-0005

A sportolók táplálkozásának 10 aranyszabálya

 

1. Tiszta víz: gyakran megfeledkezünk róla, hogy a víz az egyik legfontosabb táplálékunk. A sportolóknak fokozottan figyelniük kell arra, hogy még szomjúságérzet kialakulása előtt pótolják a vízveszteséget. A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Fokozott aktivitást követően (edzés, verseny, szélsőséges időjárási körülmények) ideális esetben azonban izotóniás italok javasoltak, amelyek az elvesztett elektrolitok gyors pótlását teszik lehetővé.

Speed

87 Ft / kulacs (0.75 l izo ital)

 - lassítja a test kifáradását
 - fokozza a regenerálódást
 - serkenti a fizikai teljesítményt
 - csökkenti a görcsök esélyét

Energizáló izotóniás sportitalpor, mely kiegyensúlyozott szénhidrát-keveréket, nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, vitaminokat, aminosavakat tartalmaz. 3 féle kiszerelésben, 3 ízben kapható.

Energizáló izotóniás sportitalpor, mely Laktóz-, glutén- és fruktózmentes! 700g-os kiszerelésben, 2 ízben kapható.

  

 

2. 60 százalék szénhidrát: az étrend 60 százalékát alkossák szénhidrátok: teljes őrlésű gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök. Sportoláskor gondoskodni kell a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrátról. Ezek késleltetik a fáradást, és erőt adnak az edzéshez! 

Energiaszelet - Gabona alapú         Gluténmentes vegán energiaszelet       FehérjeSzelet - Energia "csoki" 30% proteinnel

 

 

3. Alacsony zsírtartalom: a zsírfogyasztás csökkentését tűzzük ki célul. A szükségesnél rendszerint több zsírt fogyasztunk: egyrészt sok, különben egészséges ételben is magas a zsírtartalom (olajos magvakban, diófélékben), másrészt az ételkészítés során is sok zsiradékot használunk.

 

4. Esszenciális zsírsavak: biztosítsuk a megfelelő mennyiségű esszenciális zsírsav bevitelét. A többszörösen telítetlen zsírsavakat (linol-, linolén- és arachidonsav) a táplálékunkból kell fedeznünk, mivel a szervezetben nem tudnak képződni. 

5. 15 százalék fehérje: mindig gondoskodjunk teljes értékű fehérje beviteléről. A fehérjeszükséglet rendszeres sportolás során nem nő olyan mértékben, mint az a köztudatban van. Az izomzat gyarapodását nem a fehérje, hanem az energiafelvétel limitálja. Több izom és több erő csak edzéssel nyerhető.

   Premium Pro Protein (0.5kg)       Amino BCAA liquid - Regeneráló

  

 

6. Alacsony cukortartalom: éljünk alacsony cukortartalmú étrenden. A gyári gyümölcslevek, üdítő italok, befőttek és lekvárok mind magas cukortartalmúak.

 

7. Alacsony sótartalom: vigyázzunk a nehezen észrevehető sótartalomra. A savanyúságok, konzervek, levesporok, sajtok, pékáruk és készételek sok sót tartalmaznak!

 

8. Változatosság, azaz ne együk ugyanazt napról napra! Egy sportolónak kb. 60-féle ételt kell fogyasztani egy-egy héten! A kiegyensúlyozottság öt–tíz napon belül érvényesüljön, nem minden étkezésnél vagy egyetlen napon. Legyünk rugalmasak táplálkozásunkban, kiegyensúlyozott étrend változatossággal érhető el!

 

9. Találjuk meg a helyes mértéket az étrend-kiegészítők fogyasztásában! Az engedélyezett, közel ezer étrend-kiegészítő, illetve a megengedett teljesítményfokozók között nem könnyű eligazodni. Tudjunk ellenállni az egyre több, rövidtávon sikerrel kecsegtető ígéretnek, és szemfényvesztő reklámnak!

 

10. Ne együnk „vacakságokat”! Kerüljük az ún. üres kalóriákat, az egészségtelen, aroma- és színezőanyagban gazdag, mesterséges ételeket!

 

   Ne töltsünk ócska üzemanyagot egy Ferrariba!