Kisszótár A...G


AEROB/ANAEROB
– A szervezet energiatermelő folyamatainak, az el­rak­tá­ro­zott tüzelőanyagok (szénhidrátok, zsírok) felhasználásának módjai.
Aerob folyamat játszódik le csekély erőkifejtést igénylő testgyakorlás, pl. kocogás során, amikor a vér optimális mennyiségű oxigént szállít az izmokba, és a szervezet zsírokat és szénhidrátokat használ fel az energiaigény kie­lé­gí­té­sére. Hasonló ehhez a megerőltető testgyakorlás korai szakasza is, például a futás kezdete, amikor elegendő oxigén jelenlétében a szervezet ugyancsak zsírokat és szénhidrátokat éget.
Anaerob folyamatról beszélünk intenzív testgyakorlás során, pl. hosszútávfutásnál, valamint a kisebb erőkifejtést igénylő testgyakorlás kései szakaszában, amikor a vér oxigéntartalma már cse­kély, ilyenkor a szervezet csak szénhidrát-tartalékaiból táplálkozik, és zsírt használ fel.
A fenti folyamatok az edzés segítségével változtathatók. Az képessé teheti az izmokat arra, hogy a vérből több oxigént vegyenek fel, és ennek folytán aerob irányba tolhatja el az anyagcserét. Az anaerob gya­kor­la­tok jobban elősegítik a fogyókúrát, hiszen a szervezet zsírtartalékait élik fel, ehhez azonban megfelelő állóképességre is szükség van.

ACESZULFAM-K – Ízfokozó, édesítőszer. Mintegy 30-szor édesebb a cukornál, és csaknem tökéletes cukor-illúziót kelt, mellékízmentes és hőhatásra nem bomlik el.

ALGÁK – Az algák vagy más néven moszatok egyszerű felépítésű, elsősorban vízben élő növények. Az algák több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint sok más táplálék, ezért az utóbbi években, a tengeri hínárhoz hasonlóan, egyre gyakrabban használják őket természetes táplálék-kiegészítőként.
Az algák között is kiemelkedő a smaragdzöld, illetve a kékeszöld alga. Mindkettő tökéletes összetételű tápanyag. Szárazanyag-tartalmuknak 40-60%-a kis molekulájú, így igen könnyen emészthető. Teljes értékű fehérjék, ezért vegetáriánusok aminosavak pótlására jól beilleszthetik őket étrendjükbe.
Az algák ásványianyag- és nyomelemtartalma kiemelkedő a Föld élővilágában. Ez az oka, hogy „ipari" méretekben nyerik belőlük többek között a jódot, a brómot és a mangánt. Az algáknak különösen a jód- és a káliumtartalma igen magas, ezért a vízhajtókat szedőknek előnyös a fogyasztásuk. Természetes jódtartalmuk miatt bizonyos esetekben normalizálhatják a csökkent pajzsmirigyműködést. Szerves komplex formában található bennük a vas is, így vashiány pótlására az alga az egyik legalkalmasabb természetes forrás.
Mindkét algaféleség sokféle és nagy mennyiségű vitaminban gazdag. Tartalmazza az összes B-vitamint, továbbá C-vitamint és E-vitamint. Természetes forrása az A-vitaminnak és a linolénsavnak. Nagy mennyiségben találhatók benne nukleinsavak (RNS-DNS) és klorofill is. Az utóbbi kitűnő regeneráló, dezodoráló szer, jó baktériumellenes hatású.
FIGYELEM! Azok a betegek, akiknek a pajzsmirigy túlműködése miatt a jódbevitelüket csökkenteniük kell, algatablettát nagy adagban ne fogyasszanak, csak orvosi ellenőrzés mellett.

AMINOSAV (AMINO ACID) – Az aminosavak a fehérjék alapvető építőkövei. Szerveztünk fehérjéit 20 aminosav építi fel, de ezenkívül is vannak aminosavak (pl. Tiroxin, Ornitin, Taurin), melyek funkcióval rendelkeznek a szervezetben. A 20 fehérjeépítő aminosavból a szervezet 8-at nem tud előállítani, azokat kívülről kell bevinni. Ezeket esszenciális (alapvető fontosságú) aminosavaknak nevezzük. A többi aminosavat a szervezet elő tudja ugyan állítani, ezek a nem esszenciális aminosavak, de ezek közül is vannak olyanok, melyeket csak véges mennyiségben, így igény esetén ezen aminosvak külső bevitelére is támaszkodik a szervezet.
Az esszenciális aminosavak: fenilalanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin.
A nem esszenciális aminosavak: alanin, arginin aszparagin, aszparaginsav, cisztein, cisztin, glutamin, glutaminsav, glicin, ornitin, prolin, szerin, tirozin.

Az aminosavak jelentős szerepet játszanak a pozitív nitrogén egyensúly fenntartásában, ami az izmok gyorsabb regenerálódásához szükséges, valamint az anyagcserefolyamat gyorsításához ami fokozza a zsírvesztést.

ANABOLIZMUS/ANABOLIKUS –  Görög szó, jelentése asszimiláció. Az élő szervezetekben az anyagok folytonosan, szakadatlanul átalakulnak, változnak, a környezettel örökös kicserélődésben vannak. E bonyolult fizikokémiai folyamatok összeségét metabolizmusnak, anyagcserének, anyagforgalomnak, vagy anyagforgalmi változásoknak mondjuk. Az anyagforgalmi változások részben építő, szintetizáló, asszimiláló folyamatok, ez az anabolizmus, melynek során egyszerűbb anyagokból összetett anyagok keletkeznek. Tágabb, általános értelembe véve minden beépítő és raktározó folyamat anabolikus, így a zsírtárolás is, de a testépítésben elsősorban az izomépülést hívjuk anabolizmusnak. Nem tévesztendő össze és nem vonható egyenlőség jel az anabolizmus, vagy anabolikus kifejezés és az anabolikus szteroidok között! Az anabolikus szteroidok anabolikus hormonok, de sok minden más is anabolikus, ami nem szteroid (pl. hétköznapi ételek, vagy táplálékkiegészítők, melyek nem rendelkeznek negatív mellékhatásokkal és nem is illegálisak). Az anabolizmus ellentéte a katabolizmus, melyen a lebontó, disszimiláló természetű folyamatokat értjük.

ANTI-OXIDÁNSOK – Az anti-oxidánsok gátolják a szervezetben létrejövő sejtkárosító oxidációs folyamatokat, ezáltal az anti-oxidánsok hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez és az öregedési folyamatok lassításához. Tehát minden, ami megelőzi vagy lassítja az oxidációs folyamatokat, anti-oxidánsnak minősül. Szervezetünk maga is termel néhány anti-oxidánst, ezeket endogén anti-oxidánsnak nevezzük, de táplálkozásunk során úgynevezett exogén anti-oxidánst is magunkhoz kell vennünk. A legismertebb anti-oxidánsok a C-vitamin, az E-vitamin, az A-vitamin és a szelén. A legjobb természetes források a szép színekben pompázó gyümölcsök és zöldségek.

ASZPARTAM – Édesítőszer.  Az aszpartam két aminosavból álló, ezért "természetesnek" nevezett édesítőszer. Mintegy 300-szor édesebb a cukornál, és kiváló ízű, de hőre, fényre elbomlik. (A vele készült üdítőitalok a szavatossági idő lejártával ízüket vesztik.) FIGYELEM! Az aszpartam alkalmazása tilos a fenilketonuriában szenvedőknél, mivel fenilalanint tartalmaz.

ATP/ADP – Az ATP molekula jól ismert, mint a sejtek központi energiavalutája, amely az energia termelő biokémiai folyamatokból átváltja az energiát a különböző életműködésekhez szükséges mechanikai és kémiai energiává, mint például az izomösszehúzódás, vagy az idegsejtek működésének alapját képező nyugalmi membrán potenciál fenntartása. Ugyanez a molekula ugyanakkor a sejtek közötti információátviteli anyagként is fontos szerepet játszik a központi és perifériás idegrendszer működésében, sőt az azokkal kapcsolatban lévő nem idegi szervek, mint pl. az immunrendszer működésében is.
A szervezetek a táplálékot három szakaszban bontja le. Az elsőben a nagy molekulák a tápcsatornában – főleg a vékonybélben – vízzel reagálnak, és építőegységeikre (monoszacharidokra, aminosavakra, glicerinre, zsírsavakra) hidrolizálnak. Ezután felszívódnak a bélből, és a vérrel eljutnak a májba meg a test különféle szöveteihez. Az első szakaszban nem nyernek energiát. A második szakaszban a sejtek egységes méretű, két szénatomos egységekre, aktivált ecetsavra bontják az építőköveket. Az energianyerés még ebben a fázisban sem számottevő (körülbelül 7 százalék). Ezt az energiát a sejtek úgy hasznosítják, hogy a víz kötött oxigénjét szabadítják fel az oxidációhoz, mégpedig a vízbontás energiaigényes folyamat. Igaz, ennek fejében kétszeres mennyiségben jutnak a redukáló hidrogénatomokhoz. Összegezve: a citrátkör energia- és vízigényes reakcióiban a szén Ý szén-dioxid átalakulás, azaz az oxidáció energiatermelése redukciós energiává konvertálódik. Az egységes energetikai rendszerbe terelt, konzervált és megkétszerezett redukáló energiát a harmadik fázisban, a terminális oxidációban nyerik vissza a sejtek. Így a táplálék lebontásának utolsó szakaszában szabadul föl a biológiailag hasznosítható energiának több mint 90 százaléka. Az energia hasznosítása 40 százalékos, vagyis igen jó hatásfokú. A kémiai energia biológiai folyamatokban felhasználható általános egysége az adenozin-trifoszfát, az ATP. A biológiai energianyerés végső szakaszának lényege: a sejtekben bizonyos molekulák nagy potenciális energiájú elektronjai alacsonyabb energiaértékű csapdába esnek. Ez a folyamat az ATP termelődéséhez kapcsolódik.

ÁSVÁNYI ANYAGOK/NYOMELEMEK – Ma már szinte mindenki tudja, mennyire fontosak a vitaminok az emberi táplálkozásban. Azzal azonban jóval kevesebben vannak tisztában, hogy ásványi anyagok nélkül a vitaminok semmilyen jótékony hatása nem érvényesülhet. Ha ásványi anyagok nincsenek jelen, a vitaminok nem képesek működni, a szervezet nem tudja asszimilálni, beépíteni őket.
Az ásványi anyagok fontosságát az is jelzi, hogy míg a szervezet képes néhány vitamin előállítására, ásványi anyagokat nem tud szintetizálni, azokat kívülről kell bevinni táplálkozás révén. Ha viszont bármely okból hiányoznak étrendünkből az ásványi anyagok, komoly zavar keletkezhet testünk egészséges működésében. Ilyenkor, illetve tartós és fokozott fizikai igénybevétel, megterhelő edzés és versenysport esetén táplálékkiegészítők formájában pótlásra van szükség belőlük.
Egyes ásványi anyagokból a szervezet nagyobb mennyiséget igényel. Ilyenek: a kalcium, a magnézium, a foszfor, a kálium, valamint a kloridok. Más ásványi anyagokból naponta mindössze néhány ezred vagy milliomod grammnyit használ fel testünk, ezek az úgynevezett nyomelemek azonban nem kevésbé fontosak egészségünk megtartásához. Ezt a szinergizmus jelensége magyarázza meg, vagyis az a körülmény, hogy az ásványi anyagok illetve a nyomelemek számos összetett kémiai reakcióban együttesen vesznek részt és erősítik egymás hatását. Tehát ha csupán egyetlen egy is hiányzik közülük, akkor a többi sem tudja megfelelően betölteni feladatát.
Az Egyesült Allamokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, az FDA már évtizedekkel ezelőtt meghatározta 6 elemre vonatkozóan az ajánlott napi mennyiséget (RDA). Ezek: a kalcium, a jód, a vas, a magnézium, a foszfor és a cink. Az előbbieken kívül azonban a szervezet szabályozó mechanizmusainak megfelelő működéséhez még legalább 12 ismert elemre van szükség. Ezek az úgynevezett aktív elemek: a klór, a króm, a kobalt, a réz, a fluor, a mangán, a molibdén, a kálium, a szelén, a nátrium, a kén és a vanádium. (1989 óta már a szelén is létfontosságú elemnek számít az USA-ban, rá vonatkozóan is meghatározták az ajánlott napi mennyiséget.)
A kalcium és a foszfor együttesen az egészséges csontokért és fogakért felelős. A kalciumnak és a magnéziumnak pedig együtt a normális szívműködésben és vérkeringésben van fontos szerepe. A kalcium a vas felszívódásában is közrejátszik, segíti továbbá az idegrendszer működését, különösen az ingerületek vezetését. A magnézium nélkülözhetetlen az idegek és az izmok hatékony működéséhez, és fontos szerepet tölt be abban a folyamatban, amellyel a vércukor energiává alakul át. Króm nélkül nincs megfelelő szénhidrát-anyagcsere. A kobalt, a vashoz hasonlóan, elengedhetetlen a vörösvértestek képződéséhez. A réz nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a vas be tudjon épülni a hemoglobinba. A jód a pajzsmirigy megfelelő működéséhez szükséges. A mangán ahhoz kell, hogy bizonyos emésztőenzimek el tudják látni a feladatukat, valamint fontos szerepet játszik a pajzsmirigyhormon képződésében. A molibdén a szénhidrát- és a zsíranyagcserét segíti elő, továbbá a vas hasznosításáért felelős enzim fontos része.
A kálium a nátriummal együtt a szervezet só-víz háztartását szabályozza, normalizálja a szív ritmusát, és segít a test salakanyagainak kiürítésében. A szelén - az E-vitaminnal együtt - fontos antioxidáns, tehát lassítja a szövetek öregedését, továbbá segít megelőzni a rákos daganatok kialakulását. A cink ellenőrzi és irányítja a szervezetben az anyagcsere-folyamatokat, az enzimrendszerek munkáját, fenntartja a sejtek épségét, nélkülözhetetlen a fehérjeszintézishez.

BCAA –  Az elágazó szénláncú, angolul Branched Chain Amino Acids (BCAA), aminosavak az L-leucin, L-valin és L-izoleucin. A BCAA-k esszenciális (az emberi szervezet számára életfontosságú) aminosavak, túlnyomó részük a testet alkotó fehérjék illetve szövetek felépítéséhez használódik fel. Míg más aminosavak nagyrészt a biológiailag aktív molekulák (hormonok, enzimek stb) felépítéséhez kellenek a szervezetben, a BCAA-k elsősorban a testünket felépítő anyagok, tehát a testszövetek felépítéséhez nélkülözhetetlenek (izmok, szervek stb.).
Ennek megfelelően a BCAA-k biztosítása a szervezet számára létfontosságú a szövetek felépítéséhez, és az izomzat (az izomzat 35%-a áll BCAA-kból) karbantartásához, és építéséhez.
Azonban ezek az aminosavak, nemcsak a testünk építőkockái, hanem alátámasztják, illetve erősítik a (izom) sejtépítést, és ezen keresztül az úgynevezett „inzulogén hatást“ - mely független a szervezetben lévő szénhidrátok mennyiségétől - mert javítják a leganabolikusabb (izomépítő) hormon, az inzulin szintézisét. Ugyanakkor a BCAA-k „antikatabol“ (védik az izomzatot a leépüléstől) hatásúak is, különösen glikogénhiányos állapotokban a glukóz-alanin-cikluson keresztül, melyben a nem-esszenciális aminosav, alanin keletkezik. A szervezet képes belőlük alanint előállítani. A BCAA-kból a szervezet saját maga, nélkülözhetetlen glutamint is képes szintetizálni, melynek átfogó nélkülözhetetlensége közismert. Eme információk ismeretében, a szervezetnek már nem kell fáradságos munkával a test számára fehérjéket és aminosavakat felépíteni, hanem a rendelkezésre álló anyagait és energiáit megspórolhatja (ez az antikatabol-izomleépülés elleni hatás) és az aminosav szükségletét a kiegészítőként szedett BCAA-kkal képes alátámasztani.
A szájon át szedett BCAA-k, az erős, intenzív edzések, testmozgás után és stressz-szituációk alkalmával kerülnek igazán előtérbe, amikor a testben glutamin-, alanin-, testi proteinek- és a teljes egész értékes építőanyag raktár kiürül, ekkor jelentkezik igazán a hihetetlen erős „antikatabol” hatásuk!

Táplálkozásgyógyászati szempontból már csak mellékesen említjük a BCAA-k rengeteg előnyét, mint pl. a szív-érrendszer védelme, az immunrendszer védelme, rákmegelőzés, májzsugor-, izomsorvadás-, ALS- (idegrendszeri betegség), krónikus fáradtság szindróma- stb. elleni védőmechanizmusa, és a továbbiakban még az erős, mentális teljesítményre gyakorolt hatásukat is be szeretnénk mutatni. Nem régóta ismert a BCAA-k zsírégető funkciója is nagyobb mennyiségek fogyasztásakor, melyből a legérdekesebb talán az a (barna) zsírréteg, mely a hasi részeken rakódik le.
A szájon át szedett BCAA kiegészítő (főként az L-Leucin) képes a mentális funkciókat felerősíteni (tehát a koncentrációképességet, javítja a lassú reflexeket, az agyi működés ’sziporkázó’ lesz stb.). A hosszú, intenzív testi megerőltetések alatt feltétlen szükség van tehát rájuk, például a küzdősportolók számára, ahol a mentális teljesítmény ugyanolyan fontos, mint a fizikai!
Emellett a fent említett glukóz-alanin-ciklus csak jelentéktelen mennyiségben számít, az L-Leucin ’agilitása’ a sorsdöntő, mely nagyon gyorsan a vérből az agyvelőbe kerül a BCAA-k közül.
Az erős fizikai edzések alatt az úgynevezett fáradtság-transzmitterek aktíválódnak, és mindenek előtt egy hormon, a szerotonin. A sportolás során a vér BCAA, alanin, glutamin, arginin és taurin tartalma zuhanni kezd (ezek az aminosavak képesek oxidálódni az edzés alatt), mely arra ösztönzi a szervezetet, hogy más aminosavakat bocsásson ki a szöveteiből, például a tripfotánt, mely így a vérbe kerül. A triptofán a vérben nagy részben nem „szabad“ és hiperaktív formában, hanem az albuminhoz van kötődve (e kötött formula miatt a vérben lévő hosszúláncú zsírsavak elégnek) és ebben a kötött formában a triptofán nem aktíválja a szerotonint. (a szerotonin hatására leszünk fáradtak, illetve alszunk el).Tehát a sportolás alatt triptofán-kibocsátás jelentkezik, mely miatt a hosszúláncú zsírsavak koncentrációja is csökken, mely csökkenti a triptofánhoz kötődött albumin mennyiségét is, melyből következően erősödik a szabad triptofán kibocsátás a szervezetben, mely  csökkenti a szerotonin aktivitást ill. a mentális éberség tovább megmarad.
A BCAA-k ’agilitásán’ valóban sok múlik, a triptofán és a BCAA-k az agyba való belépéskor versenyeznek egymással. Különösen az L-leucin, mely olyan, mint egy aminosav-szállító molekula, nagy mennyiségben nyomul az agyba és más aminosavakat is magával „húz”. Az edzés előtti vagy alatti BCAA-k szedésével, a sport hatására a vérben leapadó BCAA-k mennyisége megtartható, illetve a BCAA-k – mindenekelőtt az L-leucin – feltölti a csökkenő aminosav szintet, és nem engedi, hogy a fáradság következtében kibocsátott triftofán kifejtse szerotonin aktíváló hatását, mely az edzés utáni fáradtság okozója. E folyamat következtében Ön tovább képes edzeni, és a mentális frissessége is megmarad sportolás után. A bokszolók, testépítők, és persze kerékpározó sportolók esetében, az atléta már az első 5 perc elteltével teljesítmény visszaesést tapasztal, melyet a vérében lévő L-leucin szint esésnek köszönhet, és melyet BCAA-k szedésével sokkal későbbre késleltethet.
Összegezve tehát a BCAA-k szedése a sportolói gyakorlatban BIZTOSAN a LEGFONTOSABB és LEGOKOSABB döntés, és sokkal sokkal hatásosabb mint egy glutamin-, taurin-, arginin- vagy más aminosavak szedése. Ez utóbbi aminosavakból kis mennyiségek szedése úgy gondolják sokan, eredményesebb, mint a BCAA-k szedése  - tévednek.

CITROMSAV – Savanyúságot szabályozó, antioxidáns. A citromsav szinte minden növényben, sõt számos állati szövetben is megtalálható. Legnagyobb mennyiségben persze a citromfélékben: a citrom, narancs fõleg miatta savanyú. Már több mint 100 éve használják különbözõ ételek és italok adalékanyagaként (üdítõkben, pékárukban, sajtokban, lekvárokban, zöldségkonzervekben, jégkrémekben, borokban stb.) A citromsav az egyik olyan anyag, amely szerepet játszik a zsírok, fehérjék és szénhidrátok szén-dioxiddá és vízzé történõ lebontásában. A kémiai folyamat feltárása Sir Hans Adolf Krebs, egy német születésû brit biokémikus nevéhez fûzõdik, és citromsav-ciklusnak, illetve Krebs-ciklusnak is nevezik.

CHLORELLA A Chlorella pyrenoidosa zöld színű, édesvízi alga, amelyet – különösen Japánban – hagyományos táplálkozáskiegészítő szerként tartanak számon. A Chlorella sajátos sejtfalszerkezete egy aktív filterhez hasonlóan megköti a nem kívánatos anyagokat és kivezeti azokat a szervezetből. A Chlorella az értékes fehérjéken kívül antioxidáns hatású vitaminokat (A, C, E) és rengeteg klorofillt tartalmaz, ami emeli a vér oxigén-szintjét. A kutatók megállapították, hogy Chlorella fogyasztásakor tízszer több kadmiumot választunk ki, mint anélkül. (A kadmium a talajból kerül a dohányba, és akkor is beszívjuk a cigarettafüsttel, ha csak passzív dohányosok vagyunk.) A Chlorella a zsázsához hasonlóan kiválóan alkalmas az ólom, a higany, a vegyi szennyező anyagok  a cigarettafüst különféle összetevőinek kiürítésére. A chlorella optimálisan segíti az anyagcserét, az öngyógyító képesség helyreállítását, a tisztító, méregtelenítő kúrák eredményességét, a nehézfémek eltávolítására, s enyhíti a környezeti stressz következményeit is.

CUKOR Az egyszerű és néhány egységből álló szénhidrátokat cukroknak hívjuk, ezek édes ízűek. Egyszerű szénhidrátok (monoszacharid): szőlőcukor (glukóz), a gyümölcscukor (fruktóz), a galaktóz. Két cukor molekulából áll a diszacharid: répa- vagy nádcukor (szacharóz), amely glukóz és fruktóz összekapcsolódásával jön létre; a tejcukor (laktóz) glukózból és galaktózból áll, a maltóz (malátacukor) két glukóz molekula alkotja. Az összetett szénhidrátok vagy poliszacharidok legismertebb képviselője a keményítő, amely sok glukózmolekula egyesüléséből jön létre.
Természetes cukorforrásaink a különböző gyümölcsökön kívül a méz, de egyes zöldségfélék is tartalmazhatnak nem elhanyagolható mennyiségű cukrot. Optimális, ha a napi energia bevitel 55-58 energiaszázaléka szénhidrátból, mégpedig összetett szénhidrátból áll. A szénhidrátok közül a keményítő szinte az egyedüli, melynek emberre ártalmas mivoltát még nagy mennyiségben fogyasztva sem tudták kimutatni.

FEHÉRJEA fehérjék nagy molekulájú, szerves anyagok, amelyek aminosavakból épülnek fel. Minden sejtnek nélkülözhetetlen alkotórészei, nagyon bonyolult összetételűek. Szervezetünkben legnagyobb mértékben megtalálható anyag, amely teljes testsúlyunk ~18%-át teszi ki. A természetben kb. 200, a fehérje hidrolizátumokban a kutatások mai állása szerint 22 aminosav található. A fehérjék az izmok, a bőr, a haj, köröm, a vér és különböző szervek, az agy és idegek, és nem utolsó sorban genetikai állományunk fontos komponensei. A szervezetünket működtető anyagcsere folyamatok szabályozásáért is egyes fehérjék (a hormonok) felelősek, míg más fehérjék (az enzimek) katalizátorként vesznek részt ezekben a folyamatokban. Ismét mások (az antitestek) védik a szervezetet a fertőzésekkel szemben.
Az élelmiszer-fehérjékben alkotóelemként mintegy 22 aminosav található. A táplálékból származó, a véráramba bekerült szabad aminosavakból a szervezet létrehozza a saját fehérjéit. Bizonyos biokémiai reakciók lehetővé teszik, hogy egyes aminosavak egymásba átalakuljanak a felhasználástól függően. Nem érvényes ez azonban az úgynevezett esszenciális aminosavakra. Esszenciális aminosav: a szervezet számára elengedhetetlen, de azt előállítani a szervezet nem tudja. Felvételét a megfelelő táplálékbevitel biztosítja. Nem esszenciális aminosav: a szervezet képes előállítani a bevitt tápanyagokból.
Van az esszenciális aminosavaknak egy ideális összetétele, amely az egyes állatfajokra és az emberre különböző, függ a nemtől és az életkortól is, ez biztosítja a fehérje maximális tápértékét. A szükséglet az egyes esszenciális aminosavak iránt az életkor előrehaladásával meredeken csökken, hiszen a fejlődő szervezet fehérjeszintézise még nagyon intenzív. A csecsemők és a gyermekek teljes értékű fehérjét igényelnek, amely nagy mennyiségben és megfelelő arányban tartalmaz esszenciális aminosavakat. A felnőttek esszenciális aminosav igénye jóval kisebb, ezért számukra általában a növényi forrásból származó fehérje is kielégítő. Az állati fehérjék bevitelére a B12 –vitamin képzése miatt van szükség.
Mint minden tápanyag, a fehérjeszükséglet megállapítását is különböző szintekhez lehet kötni. Minél fiatalabb a szervezet, annál nagyobb a testtömeg-kg-ra vonatkoztatott fehérjeszükséglete. Gyermekek számára a megfelelő mennyiségű fehérje bejuttatásán túl a teljes értékűségre is mindig törekedni kell. A legjobb fehérjeforrások: a tojás, a vörös hús, és a tejtermék.

FENILALANINA fenilalanin egyike az esszenciális aminosavaknak, azaz mivel az emberi szervezet nem képes előállítani, a táplálékkal kell bevinni a szükséges mennyiséget. Egyebek között az idegrendszer működésében játszik fontos szerepet. Egyes – szerencsére kevés – ember szervezetéből genetikai okok miatt hiányzik egy bizonyos enzim, így nem képesek a fenilalanin átalakítására. Ezt az állapotot fenilketonuriának nevezik, és hazánkban minden újszülöttet rutinszerűen szűrnek rá. Ha ezt az állapotot nem kezelik, mentális retardációhoz vezethet. Az evvel a génhibával rendelkező személyeknek figyelniük kell a fenilalanin bevitelüket, ezért az aszpartámmal készült élelmiszereken a világon mindenhol feltüntetik, hogy fenilalanin-forrást tartalmaz.

FENILKETONÚRIA Örökletes anyagcsere zavar, melytől szenvedők a fenilalanin esszenciális aminosavat nem tudják feldolgozni a májban lévő fenilalanin-hidroxiláz-enzim hiánya, vagy csökkent mértékű működése miatt. A táplálékkiegészítőkben általában megtalálható ez az aminosav (ha másképp nem, akkor az aszpartám ízesítő alkotóelemeként), erre figyelmeztetés található a leírásokban. Egyébként egy adag tejben 8-szor több fenilalanin, és 13-szor több aszparaginsav van, mint egy azonos adag, aszpartammal édesített üdítőitalban.

FRUKTÓZ –  A fruktóz (más néven gyümölcscukor) a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában. A fruktózt az inzulintól függetlenül használja fel a szervezet: a fruktóz szelektíven a máj glikogén raktárait tölti fel, ha ezek beteltek, akkor triglicerideket állít elő, azaz zsírrá alakul. A kutatók azt feltételezik, hogy a fruktóz befolyásolja az anyagcserét, hatására ezért koncentrálódik a zsír a szervezetben. Ez egy olyan tápanyag, amit edzések előttre javasolák, vagy tartós megterhelés esetére. Annyiban jobb, mint a cukor, hogy nem teszi tönkre az inzulin termelését és felhasználását. A szervezetben a gyümölcscukornak szőlőcukorrá való átalakulása enzimes hatásra megy végbe. Így a gyümölcscukor is felhasználódik, de elfogyasztása után, lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor. Ennek gyógyászati szempontból nagy jelentosége van. A gyümölcscukor a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40%-kal kevesebb is elegendő.
GARCINIA CAMBOGIA –  Ázsia trópusi dzsungeleiben honos narancsméretű, tökféle növény, más néven tarkabogyó vagy malabar, melynek héjkérge HCA-t, hidroxi-citromsavat (borostyánkősav) tartalmaz. A HCA fontosabb tulajdonságai: csökkenti az elraktározott zsír mennyiségét, fokozza a glikogén szintézisét, csökkenti az étvágyat, növeli az elfogyasztott tápanyagok - fôként a zsírok - metabolizmusát, gátolja a túlzott mértékben felvett szénhidrátok koleszterinné való átalakítását. Az aktív életmódot élők szokták használni egyrészt azért, hogy elősegítsék a zsírvesztést, és hogy növeljék az energiaszintjüket, másrészt pedig azért, mert sok súlycsökkentővel és stimulánssal ellentétben a HCA nem okoz olyan negatív mellékhatásokat, mint pl. a remegés.

GINZENG A ginzeng a Koreai-félsziget északi, és Kína északkeleti részének (Mandzsúria) magashegyi vidékeiről származik.  A kínaiak jensen-nek, 'embergyökérnek' is hívják a ginzenget alakja miatt. Ez az elnevezés abból a szempontból is találó, hogy az ember mennyiféle bajára orvosság ez, a napjainkban nálunk is egyre inkább elismert gyógynövény. Két fajtája ismeretes, a kínai és a szibériai ginzeng. Mint tudjuk, a stresszre adott első és természetes reakció, hogy a mellékvese felkészíti a szervezetet a küszöbön álló "veszélyre". A mellékvese ilyenkor adrenalint és ún. stresszhormonokat bocsát ki. Kóros állapot akkor alakul ki, ha ez a válaszreakció túl hamar következik be, illetve túl sokáig áll fenn. A ginzeng jótékony hatást fejt ki a mellékvesére, növeli annak a tónusát és elősegíti megfelelő működését, ily módon biztosítja a szervezet stresszel szembeni  ellenállását. Kitűnően alkalmazható a legyengült vagy lábadozó betegek erejének helyreállítására, energiateltség érzésének növelésére, szellemi és testi teljesítmények fokozására. Olyan speciális immunsejtek termelődését serkenti, amelyek feladata a szervezetbe jutó, ártalmas vírusok és baktériumok elpusztítása. Általában normalizáló funkciója van, az egész szervezetet erősíti tekintet nélkül a kórállapot irányára, tehát, ha kell, stimulál, de szükség esetén nyugtat és csillapít. A szibériai ginzenget enyhébb esetekre szokták javasolni, de amikor a mellékvese működése legyengül, azaz a szervezetben már egyértelműen jelen vannak a stressz hatásai, a kínai ginzeng fogyasztása ajánlott. Egyes vélemények szerint az izmok működésére, azok energia-felhasználására is kedvező hatással van, ezért szed sok testépítő és hosszútávfutó ginzenggyökeret. Késlelteti a fáradtságérzetet, sőt az endorfin, a "boldogsághormon" termelését is fokozza.
A ginzeng adaptogén növény, melyet világszerte ismernek immunrendszer erősítő, agykapacitást növelő, szívet megóvó és stresszcsökkentő hatásairól. A gyógynövény-kereskedők „normalizáló” vagy „erősítő” anyagként emlegetik, és azt állítják, hogy automatikusan a test azon részében kerül felhasználásra, ahol szükség van rá.

A ginzenget leginkább azok használják, akik fáradtságot, kiégettséget, túlhajszoltságot vagy stresszt éreznek életükben, és ily módon akarják javítani a kedélyállapotukat, valamint védeni szervezetüket és agyukat. A sportolók felvehetik ezt a gyógynövényt fegyvertárukba, hogy késleltessék fizikai és mentális elfáradásukat.
Hogyan növeli a ginzeng az energiaszintet és állóképességet:
  - Javítja a keringést az oxigénfelvétel és megkötés javításával.
 
- Stimulálja a fizikai érzékelést és késlelteti a mentális és fizikai fáradtságot. 
 
- Serkenti az inzulintermelést és csökkenti a vércukorszintet, így stabilizálja az energiaszintet.

GLICIN – Izületvédő hatású, nem esszenciális aminosav, egyike a kreatin szintetizációjához szükséges aminosavaknak.  A központi idegrendszer karbantartásában játszik szerepet és a férfiaknál elősegíti az egészséges prosztata működést.

GLIKÉMIÁS INDEX – A glikémiás index (GI) egy olyan szám, ami megmutatja, hogy bizonyos ételek a fehér kenyérhez vagy a glükózhoz viszonyítva milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintet. Amikor elfogyasztunk egy szelet kenyeret, a kenyérben levő liszt cukorrá (glükóz) alakul a testünkben. Ugyanez történik, amikor gyümölcsöt eszünk, tejet iszunk, vagy csokit majszolunk. Ezen élelmiszerek mindegyike különböző fajtájú cukrot tartalmaz: a fruktóz a gyümölcsben, a laktóz a tejben, vagy a szacharóz a csokoládéban mind glükózzá alakul, a különbség csak abban van, hogy ezt milyen gyorsan teszik. Azt a sebességet, amivel egy adott étel emelni a vércukorszintet, glikémiás reakciónak hívjuk.

Néhány élelmiszer glikémiás indexe:
90-100%: malátacukor, burgonyapüré, főtt burgonya, méz, gabonapehely, kukoricapehely, rizspehely

70-90%: fehér és félbarna kenyér, zsemle, kifli, abonett, ostya, kétszersült, sós sütemények, kekszek, édes müzli, puding, tejberizs, főtt tészták (kivéve a spagettit és a makarónit), kalács
50-70%: zabpehely, kukorica, főtt rizs, fekete kenyér, banán
30-50%: fruktóz, szorbit, lencse, bab, borsó, szója, dió, mogyoró, korpás müzli, főzelékek, saláták, paprika, paradicsom, retek, cékla

GLIKOGÉN –   A fel nem használt glükóz a májban és az izomsejtekben glikogén formájában raktározódik, ami egy poliszacharid, láncban lévő sok glükóz molekula. Testmozgásunk során izmainkba glükóz áramlik, amely a  májban és az izmokban tárolt glikogén lebontásából származik. A glikogén – a növényi keményítő állati megfelelője – a szervezetben feleslegben levő glükózból képződik. Glükóz hiány esetén a glikogén glükózzá alakul. Az izmok rendszerint 90-120 perces intenzív fizikai tevékenységhez elegendő glikogént tárolnak. Megerőltető próbatételek, például sportversenyek előtti napokban ajánlatos a szervezet glikogén raktárait megfelelő összetételű tápanyagokkal feltölteni.

GLUTAMIN – Az egyik legfontosabb aminosav. Jelentős szerepe, hogy karbon- és nitrogéndonor, ezért is nagyon fontos az izomépítésnél, illetve a glutamin képes a glikogén raktárakat is feltölteni. A glutamin  nélkülözhetetlen a megfelelő immun-, izom- és bélrendszeri funkciókhoz. A glutamin a kreatinhoz hasonlóan az izomsejt-térfogat növekedést fokozza (folyadék izomba vonzásával) és ezzel növeli a protein szintézist és csökkenti a protein lebomlást.

GLUKÓZ/GLÜKÓZ Az egyik legfontosabb monoszacharid, melyet szőlőcukor vagy dextróz néven is ismernek. A glükóz a sejtek "üzemanyaga". A szénhidrátok közül a glükóz jut be legnagyobb mennyiségben a szervezetbe és található meg a vérkeringésben. A bélfal hámsejtjein való áthaladás után a vérrel eljut a felhasználó sejtekhez és bejut a májba. A felhasználó sejtekbe való bekerüléshez szükséges az inzulin jelenléte, amely anyagnak a glükóz mentális befolyásoló képessége szempontjából is nagy jelentősége van. A sejtekben a jellemzően 6 C-atomos molekula a hexokináz enzim segítségével glükóz-6-foszfáttá alakul, amely ezután vagy lebomlik, vagy a májban glikogénné alakul és raktározódik (ez a folyamat a glikogenezis). Szükség esetén a glükóz a raktárakból mobilizálódik, ez az energia felszabadulásának folyamata a glikogenolízis. A másik lehetőség, hogy a raktárakból felszabadult glükóz zsírsavvá alakul (ez akár a fehérjéket felépítő aminosavakkal is végbemehet), ez a folyamat az intermedier anyagcsere. A glükóz sorsát a szervezetben, nevezetesen, hogy lebomlik, a zsír- vagy a glikogénraktárakba kerül-e, enzimek és hormonok működése határozza meg. A glükóz a vérplazmában egyfajta egyensúlyi állapotban van, a vérbe jutás és felhasználás mértéke közel azonos. Bőséges szénhidráttartalmú táplálék fogyasztása után a glükóz egy része a májban glikogénné alakul, a többiből zsír lesz. Éhezéskor a máj glikogénraktárai lebomlanak, a glükóz a vérbe jut. Tartós éhezéskor a zsírsavakból történő glükózszintézis indul meg, vagy a közti anyagcseretermékekből (piroszőlősav, tejsav) a citrátkörben ismét glükóz lesz. A fentiekből következik, hogy a különböző szervek, és természetesen az agy is, energiaigényének fedezése optimális tápláltsági állapot mellett elsősorban glükózból történik. A szőlőcukor gyors felszívódása miatt hirtelen növeli a vércukor- és inzulinszintet, ami kedvez a tápanyagok izomba "pumpálásának". A rövid idő alatt lezajló (gyors) felhasználás azonban azt eredményezi, hogy a felesleget a szervezet hajlamos zsírként elraktározni. A szőlőcukor másik hátránya, hogy tisztán fogyasztása esetén a várcukorszint hirtelen megemelkedése után, egy, a kiinduló szint alá történő visszaesés következik. Emiatt cukorbetegeknek vagy hipoglikémiában szenvedőknek NEM szabad kísérletezniük vele. A szőlőcukor + fruktóz (gyümölccsukor) + maltodextrin keveréke ideális edzés előtti és alatti energiapótló ital.

GUARANA – A guarana egy örökzöld kúszónövény, mely az Amazonas esőerdeiben őshonos, és elsősorban Brazíliában termesztik. A koffein, a guarana aktív kémiai hatóanyaga fokozza a teljesítményt, növeli a kifejthető erőt és a hasznosítható energia mennyiségét. Stimuláló hatása növeli az összpontosítást, a koncentrációt, és az energiaszintet. Ez különösen verseny vagy edzés előtt lehet fontos. Elnyújtott hatástartalmú, élénkítő hatását 5 - 6 órán keresztül fejti ki. A guarana étrendkiegészítő a kávéval ellentétben folyamatos frissességet, éberséget biztosít egész nap, a szervezet terhelés alatti teljesítményének javítására. Természetes energizáló gyógynövény (kávé-helyettesítő). Hatása hasonló a koffeinhez, fokozza a szellemi aktivitást, közérzetjavító hatású, Általános élénkítő szer: hatásosan serkenti a központi és vegetatív idegrendszer működését, álmosság, fáradtság, hosszabb vezetés esetén jó hatású. Természetes fogyasztó szer: súlycsökkenést eredményez - zsírégető hatása miatt - súlyproblémákkal küszködőknél. Megszünteti, ill. csökkenti az éhségérzetet. Fogyasztása számos nyomelemmel, vitaminnal, ásványi sóval és aminosavval gazdagítja szervezetünket. Növeli az állóképességet: sportolók, atléták, testépítők a guarana segítségével növelhetik eredményeiket!  Közérzetjavító testi, szellemi fáradtság, kimerültség esetén élénkíti, stimulálja az egész szervezetet, mind pszichikai, mind fizikai értelemben. Hozzásegít a stressz és a betegségek leküzdéséhez. Növeli az életkedvet és az aktivitást. Vitalizáló hatású. Görcsoldó hatású: jól alkalmazható fejfájás, migrén és menstruációs panaszok megszüntetésére ill. csökkentésére.  Szabályozza vérnyomást és a szívműködést: megszünteti a vérnyomás-ingadozást, a túl magas, ill. a túl alacsony vérnyomást, egyenletesebbé teszi a szívműködést. Serkentő, frissítő hatása nem okoz szívdobogást. Serkenti az agyműködést, növeli a koncentráló képességet. Megkönnyíti a tanulást és a memorizálást.